Faglige filmer til Åpen dag

Miniforelesninger skal pirre faglig nysgjerrighet hos elevene, og gi elevene et bedre grunnlag for å velge hvilke studieprogram de vil besøke på Åpen dag. Fagmiljøer som ønsker å bytte ut noen av filmene, eller vil spille inn flere har mulighet til det.
 

Tilbudet om å spille inn faglig film går til alle studieprogram som er med på Åpen dag i Bergen. Ta kontakt med Utdanning i Bergen på hei@utdanningibergen.no eller prosjektkoordinatoren for Åpen dag på din institusjon.

Om konseptet

En foreleser får to til fem minutter foran kamera, og presenterer en smakebit fra fag eller forskning. Denne smakebiten skal gi elevene et faglig utbytte og samtidig være et fristende innblikk i studieretningen.

  • Dere kan lage én film for hvert studieprogram som er med på Åpen dag.
  • Hver film skal ha et avgrenset faglig tema, presentert av én foreleser.
  • Tema skal være hentet fra pensum, eller fra forskning som seeren vil oppleve som relevant for studiet.
  • Fagmiljøet velger tema, utvikler manus og forbereder presentasjonen i tråd med veilederen.

Eksempelfilmer

Elisabeth Norman er professor ved Institutt for samfunnspsykologi på Universitetet i Bergen. Hun representerer studiet generell psykologi, og i deres film stiller hun dette spørsmålet:

Hvorfor tror vi at noen hendelser vil påvirke følelseslivet vårt mer enn de faktisk gjør?

 

Her kan du se alle de faglige filmene som ble spilt inn til Åpen dag 2021.

Veileder for faglige videoer

 

 

1. Hvordan velge tema?

Dette skal være en miniforelesning om et tema fra din studieretning. Det kan være hentet fra pensum, eller fra forskning som seeren vil oppleve som relevant for studiet. Målet er å pirre den faglige nysgjerrigheten til elevene.

Velg et avgrenset og spisset tema. Dette skal ikke være en generell presentasjon av studiet, fagområdet, fakultetet, instituttet eller campus.

Videoen bør gi seeren et faglig utbytte, og være et tankevekkende innblikk i studieretningen. Hvilket tema er godt egnet til å engasjere, fascinere og få elevene til å reflektere rundt om fagområdet passer for dem?

2. Veileder for manus

Videoen skal ha en varighet på 2-5 minutter.

Ved behov kan presentasjonen suppleres med egne stillbilder (foto eller informasjonsgrafikk) eller lydklipp. Antallet slike bilder/filer begrenses til tre. Disse bildene/filene leveres sammen med en rettighetsavklaring som bekrefter at bildene er klarert for bruk i videoene.

Videoen skal gjenbrukes i inntil tre år fremover. Vær derfor bevisst på å unngå uttrykk og referanser som kan gjøre den utdatert, som: «På Åpen dag 2023», «Nå i 2023», «mens vi står i denne energikrisen».

3. Kursvideoer: Hvordan presentere på nett?

Til dette prosjektet har vi, sammen med Speaklab og Siri Lill Mannes, laget to kursvideoer om hva som er viktig når man skal presentere på nett. Del 1 handler om innhold og manus, mens del 2 går inn på formidlingsteknikk. Videoene er passordbeskyttet. Passordet får du tilsendt når du bestiller innspillingstid.

Kursvideo, del 1: Manus

Kursvideo, del 2: Presentasjonsteknikk

4. Forberedelse til innspilling

Under innspillingen vil du få støtte av en teleprompter. Det innebærer at du hele tiden vil kunne lese fra manus, samtidig som du ser i kamera. Du bør likevel ha øvd inn presentasjonen nøye, slik at fremføringen er mest mulig naturlig.

Når du har et ferdig utkast til manus, kjør høytlesning og ta tiden på deg selv. Kan du gjøre tilpassinger i manuset som får fremføringen til å flyte bedre?

Alle opptakene skal gjøres i studio, mot en nøytral bakgrunn. Eventuelle bilder og grafikk som du vil ha med i videoen, klippes inn i ettertid, og vil ikke vises i studio.

5. På innspillingsdagen

Velg klær med litt farge, men uten for mye mønster. Unngå grønne og lyseblå overdeler (på grunn av bakgrunnen vi bruker i videoene). Unngå blanke klær som reflekterer mye lys. Det er også viktig at du ikke tar på deg klær med store, synlige logoer.

NB! Husk gode sko, slik at du kan stå støtt og behagelig foran kamera.

Ved ankomst vil du få anledning til å varme opp stemmen før vi går inn i studio. Her får du tilbakemeldinger på stemmebruk, tempo, kroppsspråk og andre detaljer som kan være viktige.

Inne i studio vil du få se hvordan teleprompteren fungerer, og få en siste kyndig veiledning før kameraet startes.

Vi beregner at innspillingen vil ta om lag 1 time. Møt opp til avtalt tid, men vær forberedt på at innspillingen kan gå noe over tiden.

Til toppen