Litteraturvitenskap, kunsthistorie og teatervitenskap
Universitetet i Bergen

På Åpen dag får du vite hvordan det er å studere litteraturvitenskap, kunsthistorie eller teatervitenskap.

Se mer informasjon

På Åpen dag får innblikk i hvordan studiehverdagen på litteraturvitenskap, kunsthistorie eller teatervitenskaper er. Du får en smakebit på hva studiene går ut på, du får møte studenter og ansatte og du kan stille alle spørsmålene du måtte ha. 

Program 

 • Du møter nåværende og tidligere studenter som snakker om studiehverdagen. Her vil du blant annet få høre om overgangen fra skole til universitet, studentmiljø, utveksling og jobbmuligheter.  
 • Hva vil det si å studere litteraturvitenskap, kunsthistorie eller teatervitenskap?
 • Hvilke jobber kan du få?

Om studiene

Allmenn litteraturvitenskap 

I allmenn litteraturvitenskap studerer vi vestens litteratur fra antikken til i dag samt spørsmål som hva litteratur er og hvordan vi best bør lese den. Her får du kjennskap til greske tragedier, Dantes Divina Commedia, Shakespeares Hamlet og Kafkas romaner. Samtidig diskuterer vi hvordan slike ulike tekster skal analyseres og hva som gjør at deres kvaliteter har overlevd gjennom århundrene. Vi møter Platons angrep på hele diktekunsten, Aristoteles’ oppskrift på hva som skaper den beste tragedie, romantikernes nye syn på hva diktning kunne være og de store teoretiske debattene fra det tjuende århundret om tolkning, litterær kvalitet, litterær form og litteraturens politiske kraft. 

Studiet gir bred tekstkompetanse og analytiske ferdigheter, noe som er etterspurt i mediebransjen, og i yrker som lærer, bibliotekar eller konsulent i offentlig sektor. Litteraturvitere arbeider i forlag, som kritikere og i litteraturfeltet for øvrig.  

Kunsthistorie 

Kunsthistorie er studiet av arkitektur, billedkunst og visuell kultur fra antikken til i dag. Liker du kunst, estetikk og visuelle medier? Er du fascinert av antikkens templer, skulptur og eldre kulturer generelt? Opptatt av middelalderen og vårt ansvar for kulturarven? Ønsker du å lære mer om byutvikling, arkitektur og om hva funksjonalisme egentlig er? Er du opptatt av fotografi, vil vite mer om barokke takmalerier, om abstrakt maleri, om hvorfor konseptkunst oppstod? Vil du bli direktør på Nasjonalmuseet, eller bare kunne bringe velfunderte argumenter inn i debatten om bilders betydning og makt? Da er kunsthistorie studiet for deg!  

Med kunsthistorie kan du bl.a. jobbe i galleri, på kunst- og kulturhistoriske museer, hos by- eller riksantikvaren, i kultursektoren generelt, hos forlag, som lærer, bli kulturjournalist, kunstkritiker, og mye mye annet. 

Teatervitskap 
Teatervitskap passar for deg som har lyst til å ta ei universitetsutdanning som samtidig har god kontakt med det utøvande feltet og arbeidslivet. UiB tilbyr ei unik utdanning som opnar for mange moglegheiter og gir kompetanse som er etterspurt i kulturbransjen. Her kan du lære om teaterhistorie, framsyningsanalyse, teaterkritikk, oppbygginga av teaterframsyningar (dramaturgi), og teori om skodespelarkunst, regi og scenografi. På fritida kan du oppleve teaterframsyningar på byens mange teater og prøve ut teori i praksis gjennom Studentteateret Immaturus. 

Nokre av yrka til tidlegare teatervitskapsstudentar er: produsent, dramaturg, inspisient, kulturkonsulent, prosjektleiar, kommunikasjonsmedarbeidar, festivalsjef, regissør, skodespelar, dekan på teaterhøgskulen, dramatikar, konsulent/rådgivar i Kulturrådet, dramalærar, dagleg leiar for scenekunstnettverk, scenograf, sufflør, professor, kritikar og teatersjef.


Logg inn for å lagre favoritter

Passer for:

Sted: UiB/Sydneshaugen skole


Fagretninger:
Kunst, musikk, design og kreative fag Arkeologi og historie Språk, kultur og interkulturelle studier

Påmeldingsperioden er avsluttet
Mandag 21. januar kl. 09:30 - 11.30

Bachelorprogram i kunsthistorie

 • Omfang: 3 år 
 • 180 studiepoeng 
 • Søknadsfrist 15. april 

Bachelorprogram i litteraturvitskap

 • Omfang: 3 år 
 • 180 studiepoeng 
 • Søknadsfrist 15. april 

Bachelorprogram i teatervitskap

 • Omfang: 3 år 
 • 180 studiepoeng 
 • Søknadsfrist 15. april 

 


Universitetet i Bergen

Universitetet i Bergen har over 16 000 studenter. Vi har en attraktiv beliggenhet med store deler av campus midt i hjertet av Bergen.

Les mer om oss på våre websider