Hvordan varierer språk i samfunnet og utvikler språk seg gjennom tider? Hvilke ord bruker gutter oftere enn jenter? Hvordan fungerer setningsbygning på tegnspråk?
Kan vi bruke kunstig intelligens til å kjenne igjen en forfatters personlige stil? Kan vi lære noe om språkevnen gjennom å måle hjerneaktivitet og øyebevegelser? Slike spørsmål prøver språkvitenskapen å besvare, ikke bare teoretisk, men også gjennom observasjon, eksperimenter og datamodeller.
Program Åpen dag
- Velkomst ved studiekonsulent
- Kort informasjon om hvordan studie er bygd opp
- Faglig presentasjoner ved vitenskapelig ansatte ved faget
- Presentasjon ved studenter om studiehverdagen og studentaktiviteter ved UiB
- Informasjon om karriereveier og muligheter for videre studier
Om studiet
Språkvitenskap kan ofte sammenlignes med å knekke en kode. Kunnskaper innen språkvitenskap er anvendbare i mange bransjer, f.eks. leksikografi og terminologi, data- og informasjonsanalyse, forlagsvirksomhet, journalistikk, reklame, kommunikasjon og offentlig forvaltning.
Hvert språk er forankret i en kultur, men alle språkene bygger på en felles evne til å kommunisere om tanker og følelser. Derfor er det fascinerende å finne ut hvilke strukturer, systemer og regler alle språkene har til felles, også tegnspråkene.
Språkvariasjon og -endring er også en del av studiet. Språkpsykologi studerer mentale prosesser som gjør oss i stand til å lære, produsere og forstå språk. Vi lærer også å lage dataprogrammer som gjør oss i stand til å studere og prosessere språklige ytringer i den digitale verdenen.