Tips til foreldre: Hvordan kan du hjelpe med studievalget?
Å velge utdanning kan ofte oppleves som litt overveldende. Utvalget av studieprogram er stort og mulighetene er mange.
Her har vi samlet tips til hvordan du som forelder kan hjelpe med studievalget. Du får informasjon om utdanningssystemet, råd om hvordan du kan bidra og hvordan dere sammen kan finne fram til relevant informasjon.
1. Sett deg inn i utdanningssystemet
Heter det grunnfag eller årsstudium? Hva med hovedfag eller mastergrad? Mye har forandret seg innen høyere utdanning de siste årene, og det kan være lurt å sette seg inn i dagens gradssystem for å kunne veilede og støtte ungdommen i huset.
Universitet og høyskoler
Slik er de ulike utdanningsløpene på universiteter og høyskoler i dag:
Årsstudium, 1 år
Tas innen ett fagfelt og gir studiepoeng, men ikke en grad. Mer informasjon om årsstudium
Bachelorgrad, 3 år
Gir en grad innenfor ett fagområde. Kan være akademisk eller yrkesrettet. Mer informasjon om bachelorgrad
Mastergrad, 2 år
Ble tidligere kalt hovedfag. Bygger videre på en bachelorgrad. Mer informasjon om mastergrad
Integrert mastergrad, 5 år
En utdanning der man søker seg rett til et sammenhengende 5-årig studieløp, i stedet for å gå bachelor + master.
Profesjonsstudium, 3-6 år
Er en utdanning som er knyttet til et bestemt yrke eller profesjon, som psykolog, sykepleier og sivilingeniør.
Fagskoleutdanninger
Fagskoler tilbyr det vi kaller høyere yrkesrettet utdanning. Mange fagskoleutdanninger krever at studenten har fagbrev i et yrkesfag, mens andre fagskoleutdanninger kan kreve at søkeren har studiekompetanse eller fyller andre kvalifikasjonskrav.
Felles for fagskoleutdanningene er at de er praktiske og at de gir yrkesrelevant kompetanse.
Lengden på studieløpet på en fagskole varierer ut fra hvilket fag man velger, fra et halvt til to år.
2. Vær støttende
Som forelder kan du ha stor innvirkning på barnets utdanningsvalg. Da er det viktig å huske på at det ikke er du som skal studere. Mange går i fellen at de legger unødig press på ungdommen som kan føre til et utdanningsvalg en ikke trives med. Lytt heller til ungdommen din.
Still åpne spørsmål istedenfor å komme med råd. Snakk sammen om interesser og se på alternativene.
- Hvordan lærer du best og hvordan jobber du best?
- Hva får deg til å føle mestring? Er det noen fag du liker spesielt godt?
- Hvordan kan jeg som forelder være til mest mulig hjelp for deg i denne prosessen?
- Hvor har du lyst å studere?
- Hvilke verdier er viktig for deg?
Praksis vs. teori
Noen foretrekker teoretisk arbeid mens andre lærer best med praktisk arbeid. Dette kan være lurt å ha i bakhodet når barnet skal se på utdanninger. En person som liker å lese og skrive, kan trives veldig godt med en akademisk utdanning. De som trives best med praktiske oppgaver, vil kanskje trives bedre i en profesjonsutdanning?
Interesser og studieby
Det er lurt å ta utgangspunkt i barnets egne interesser når hen velger utdanning. Interesse i bunn gir ofte bedre motivasjon og gjør studiehverdagen lettere. Vær åpen og lyttende, og vis barnet at du er tilgjengelig.
Sjekk ut studietilbudet i det området barnet ditt ønsker å bo i. Kanskje det kan være lurt å flytte på seg i en periode, dersom drømmestudiet finnes et annet sted.
Hva ønsker ungdommen av et fremtidig yrke?
Finn ut hva som er viktigst for ditt barn! Enkelte brenner for å hjelpe andre mennesker eller ønsker å jobbe med barn og unge. Andre vil kanskje jobbe med miljø og klimaproblematikk. Noen syntes det viktigste er å få en jobb som kan kombineres med et godt familieliv. Mange er også opptatt av å utdanne seg til trygge jobber, og gjerne jobber som gir godt betalt.
3. Delta på Åpen dag
Er du interessert i å delta på Åpen dag for å orientere deg om hva som rører seg av utdanningstilbud i Bergen, er det fullt mulig for foreldre å melde seg på et program. Dette kan være en god måte å finne informasjon og være en veileder for sitt barn dersom det er behov for det. Noen studiesteder har også lørdagsprogram.
Sjekk ut programmet som var 12. februar
4. Finn informasjon sammen
Sett dere ned sammen og bruk tid på å utforske alternativene. Det finnes mange gode nettressurser med informasjon om ulike utdanninger og yrker.
I februar er det Åpen Dag, der eleven kan besøke universitetet, høgskolene og fagskolene i Bergen. Sjekk også ut Utdanning i Bergens nettsider med veiledning for de som er usikker på hva de vil studere.
Dere finner god informasjon både på studiestedenes egne nettsider, og andre offentlige aktører som Utdanning.no, Samordna opptak og Lånekassen.